Kokosolja Classic Ayurveda eko – 200 ml

119,00 kr

Kokosolja Classic Ayurveda VCO eko – 200 ml

Jungfrupressad, ekologisk kokosolja, med underbar smak och doft av kokos. 200 ml

Beskrivning

Kokosolja Classic Ayurveda VCO eko – 200 ml

Jungfrupressad, ekologisk kokosolja, med underbar smak och doft av kokos. 200 ml

I många år har vi fått höra att vi ska undvika mättade fettsyror, men nu håller trenden på att vända. Ny forskning pekar på att det just är de mättade fettsyrorna som kan vara nyckeln till hälsa och en sund livsstil. Kokosfett är en vegetabilisk källa för mättade fettsyror, och en amerikansk studie (Portillio med flera, 1998) visade att en diet innehållande kokosfett effektivt minskade de vita fettdepåerna. En rad studier har visat att kokosfett har flera positiva egenskaper:

normaliserar kroppsfetterna stärker immunförsvaret och den antiinflammatoriska förmågan motverkar bakterier, virus och svampinfektioner balanserar insulinutsöndringen Skyddar levern mot skador av alkohol

Laurinsyran är huvudorsaken till kokosfettets många hälsoegenskaper. Den har sin motsvarighet i bröstmjölk, där den ingår som livsviktig ingrediens. Laurinsyran är ett essentiellt näringsämne för såväl spädbarn som vuxna människor. Studier har visat att laurinsyra är effektivt mot vissa virussjukdomar som herpes, mässling och hepatit C. Laurinsyra har en antibiotisk effekt, verksam mot stammar som Helicobacter pylori- magsårsbakterien. Se gärna www.lauric.org

I matlagning

Kokosfettet är mycket motståndskraftigt i samband med uppvärmning. Smör, olivolja och andra oljor omvandlas till härdat fett/transfettsyror vid låg värme – kokosfettet tål 198 grader. Använd kokosfettet till stekning av grönsaker, wok, kött och fisk – tillsätt 1 msk vid kokning av ris och lägg på en klick på pastan, potatisen och vid mixning av näringsdrinkar och smoothies.

Man kan också ha det stående framme och använda det istället för smör på smörgåsen. Kokosfett håller i 2 år i rumstemperatur – behöver alltså ej förvaras i kylskåp. Det finns vattenångat kokosfett som är fritt från kokossmak.

För utvärtes bruk

Fettet är utmärkt att använda som massageolja. Den skapar en barriär mot infektioner, gör huden mjukare, hindrar rynkbildning och åldersfläckar.

Kokosfettets små molekyler gör att de lätt tas upp av huden och har därmed en mjukgörande verkan. För att komma till rätta med torr, grovporig och rynkig hud är fettet ett bra hjälpmedel. Även vid eksem och psoriasis har kokosfettet visat sig vara till stor hjälp.

Ett av de klassiska tecknen på åldrande är när bruna fläckar (leverfläckar) visar sig på huden, lipofuscin, resultatet av oxidation av omättade fetter med hjälp av fria radikaler. För att hindra nybildning av lipofuscinpigment och eventuellt minska antalet fläckar – använd kokosfettet både in- och utvärtes.

Fettet hjälper till att hålla bindväven stark och mjuk, så att huden inte blir hängig och rynkig. Fettet är även utmärkt som hårstärkande medel och för att motverka mjällbildning-värm fettet i vattenbad vid hårinpackning.

Mycket bra för Pitta, Vata, i mindre mängder till Kapha